Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΕΣ

ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΕΣ

(1/1)

greeksingercanary:
Το άρθρο αποτελεί μέρος απάντησης του συγγραφέα στο διαδίκτυο, σε ανάλογο πρόβλημα που αντιμετώπισε εκτροφέας καρδερίνας.


Οι τριχομονάδες είναι μια συνηθισμένη ασθένεια για τα περιστέρια και περιστασιακή (πιο σπάνια) για τα καναρίνια και τα Finches όπως η καρδερίνα.
Οι καρδερίνες όμως που έχουν μεγαλώσει στην φύση ή σε υπαίθρια εκτροφεία, μπορεί να είναι φορείς της ασθένειας.
Γι’ αυτό και στο πρόγραμμα της καραντίνας πρέπει να προβλέπεται η πιθανή ύπαρξη της τριχομονάδας, αλλά η χρήση ή όχι της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής θα πρέπει να εκτιμηθεί από επιστήμονα που θα επισκεφτεί και θα εξετάσει την εκτροφή, καθώς και από την διενέργεια ή όχι εργαστηριακών εξετάσεων.

Ο κατάλληλος κτηνίατρος, μπορεί να δει τα παράσιτα της τριχομονάδας στο μικροσκόπιο (σε αντίθεση με άλλα παράσιτα του πεπτικού συστήματος), παίρνοντας «υλικό» (επίχρισμα) από την στοματική κοιλότητα και τον πρόλοβο. Έτσι σιγουρευόμαστε 100% για την ασθένεια εφόσον παρόμοια συμπτώματα και αλλοιώσεις δίνουν και ορισμένοι μύκητες.
Πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι ορισμένα στελέχη τριχομονάδων είναι πολύ λοιμογόνα.
Στα ενήλικα πτηνά η ασθένεια είναι συνήθως χρόνια, προκαλώντας λίγους θανάτους. Τα πτηνά χάνουν σταδιακά βάρος και εμφανίζουν έλκη ή οζίδια στο στόμα στον οισοφάγο και τον πρόλοβο. Όταν αυτές οι αλλοιώσεις είναι σοβαρές τα πτηνά παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα και τότε τα κιτρινωπά οζίδια είναι ορατά.
Η πλήρης θεραπεία της ασθένειας δεν είναι τότε εύκολη και μπορεί να μην επιτευχθεί ακόμα και με την χορήγηση της πλέον δραστικής για τις τριχομονάδες ουσίας, που είναι η Dimetridazole.
Ο επιστήμονας που είναι σίγουρος για την ασθένεια και έχει γνώση της διεθνούς βιβλιογραφίας, θα πρέπει να συστήνει σκευάσματα που θα περιέχουν αυτή την ουσία και όχι άλλα.

Τα πτηνά που αναρρώνουν ίσως αναπτύξουν ανοσία και να ξαναπαρουσιάσουν την ασθένεια ή να την μεταδώσουν σε υγιή πτηνά. Επειδή όμως οι τριχομονάδες δεν επιβιώνουν πολύ έξω από τον ξενιστή, η αυστηρή καθαριότητα και απολύμανση του εκτροφείου καθώς και η χορήγηση αντιβιοτικών για την καταπολέμηση δευτερογενών βακτηριακών προσβολών, πρέπει να ακολουθούν μια αγωγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου